Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

ΕΦΗΒΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ "Το τρένο"

Με αφετηρία τη σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και με οδηγό το έργο του Λένου Χρηστίδη «Το τρένο», η Σοφία Βγενοπούλου και η ομάδα Grasshopper χαράσσουν νέους ελκυστικούς προορισμούς για το εφηβικό θεατρόφιλο κοινό της πόλης, με παραστάσεις, εργαστήρια και συζητήσεις. 


Οι πόρτες κλείνουν και το «Τρένο» ξεκινά το ταξίδι του προς έναν άγνωστο προορισμό. Από πού θα περάσει και πού θα σταματήσει ουδείς γνωρίζει. Καλά καλά δεν γνωρίζονται οι επιβάτες του μεταξύ τους – έξι έφηβοι, οι οποίοι βρίσκονται μπροστά στην πρόκληση ενός ταξιδιού γνωριμίας με τον ίδιο τους τον εαυτό­. Ο συγγραφέας Λένος Χρηστίδης έχει το δικό του τρόπο να μας οδηγήσει μέσα από το έργο του στο ταξίδι των 15άρηδων προς την ενηλικίωση, αποκαλύπτοντας έτσι και τις βαθύτερες σκέψεις τους. 

Υπάρχει μια καινοτομία στη δημιουργία αυτού του έργου: στη συγγραφική διαδικασία συμμετείχαν έφηβοι, και συγκεκριμένα η θεατρική ομάδα του 14ου Λυκείου Περιστερίου, με τη συνεργασία της οποίας γράφτηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη μορφή το έργο στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου τον περασμένο Μάιο. 
Με ροκ μουσικές, σαν εναλλακτικό, σουρεαλιστικό μιούζικαλ, θα παρουσιάσει το έργο η Σοφία Βγενοπούλου, η οποία ποντάρει σταθερά εδώ και χρόνια μαζί με την ομάδα της Grasshopper στο εφηβικό θέατρο και ανεβάζει έργα που απευθύνονται αποκλειστικά σε νέους. Στο ερώτημα γιατί να έρθει ένας έφηβος αντιμέτωπος με δύσκολα θέματα, η σκηνοθέτις και παιδοψυχίατρος μάς έχει απαντήσει στο παρελθόν ότι αυτά τα έργα μπορούν «να τροφοδοτήσουν τον έφηβο με έντονα ερεθίσματα, να ξυπνήσουν μέσα του την κριτική σκέψη, τη φαντασία και την επινοητικότητα, βοηθώντας τον τελικά να διαμορφώσει μια ιδεολογία». 

Φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου: ­επιλέγοντας την κεντρική της παράσταση από το περσινό 3ο Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου και πλαισιώνοντάς τη με μια σειρά εκδηλώσεων, η Εφηβική Σκηνή της Στέγης αποκτά νέα δυναμική και υιοθετεί μια πολύ επιτυχημένη πρακτική, η οποία εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές χώρες κι έχει καρποφορήσει σημαντικά θεατρικά έργα για έφηβους. Μάλιστα, εκτός από το «Τρένο», στο φετινό πρόγραμμα της Στέγης εντάσσονται άλλες τρεις παραστάσεις του 3ου Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου και θα παρουσιαστούν από τις ομάδες που τις δημιούργησαν: «Η ζωή δεν είναι εύκολο πράγμα» της Γεωργίας Μαυραγάνη (14-15/12/13 ), η παράσταση του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας (18-19/1/14 ) και «Οι παππούδες» του Ρόρι Μαλάρκι­ (15-16/2/14). 

Δεν υπάρχουν σχόλια: